Gå til indhold

Testimonials - forsvarsområdet

Ambassadens forsvarsattaché tiltrådte i september 2022 efter at Danmark ikke har haft en nordisk forsvarsattaché i 20 år. Forsvarsattaché Carsten Hasenfuss uddyber nedenfor, hvorfor man skal søge, og hvad man kan forvente:

Hvis du er interesseret i forsvars- og sikkerhedspolitik og er i gang med at læse en samfundsvidenskabelig uddannelse, så giver en praktikperiode ved ambassaden i Stockholm helt unikke muligheder for indblik i hvordan dette udmøntes i en global og europæisk, men særlig nordisk kontekst. 
I den forbindelse vil du komme tæt på processen med integration af Sverige og Finland i NATO og vil skulle hjælpe med at skabe et samlet nordisk overblik over de forsvarsrelaterede opgaver forsvarsattachéen arbejder med. 

Du vil med andre ord fra start af blive en del af det højaktuelle forsvarspolitiske område på ambassaden og komme til at bidrage i alle typer af opgaver, fra planlægning og deltagelse i besøg til udarbejdelse af bidrag til den forsvarspolitiske dagsorden.

 

Testimonial 

Navn: Mikkel Sørensen

Baggrund:
Mit navn er Mikkel. Jeg er 26 år og jeg læser Statskundskab på Aarhus Universitet. Jeg har i perioden den 1. august 2023 til 31. januar 2024 været forsvarspraktikant på Danmarks Ambassade i Stockholm. 

 

Hvorfor praktik i UM - og hvorfor Stockholm?:

Som praktikant i Udenrigsministiet får man et stærkt indblik i mange dele af centraladministrationen. Som forsvarspraktikant er man tilknyttet forsvarsattachéen og udvikler derfor også sit kendskab til Forsvaret og Forsvarsministeriet. På ambassaderne får man ud over kendskab til centraladministrationen muligheden for at bo i andet land med alle de oplevelser, der følger med det. I Stockholm får man en fed blanding af relevante faglige udfordringer, indblik i diplomatiet og massere af kultur- og naturoplevelser.

I den vanskelige sikkerhedspolitiske situation, som Norden befinder sig i er Sverige et utrolig spændende sted at være forsvarspraktikant. NATO-medlemskabet har været en tydelig manifestation af dette. Men under overfladen sker der også ganske mange spændende ting på totalforsvarsområdet. Det giver en masse faglige udfordringer som praktikant. Hertil kommer et bredt samarbejde med danske og svenske myndigheder inden for forsvars- og sikkerhedspolitikken.

For mit vedkommende synes jeg også, at Sverige var et oplagt valg på grund af naturen og kulturlivet. Uanset om man er praktikant i efteråret eller foråret er der mulighed for både at opleve vintersport som ski og skøjter samt mulighed for at opleve den svenske sommer med krebsegilder, vandreture og lyse sommeraftener. I Stockholm findes mange gode kulturoplevelser fra opera, ballet og museer til koncerter, markeder og byområder.  

 

Arbejdsopgaver og oplevelser:

Sverige og Danmark ligner hinanden utroligt meget. Men med mange ligheder fremstår forskellene også tydeligere, samtidig er Danmark og Sverige naboer og vigtige allierede. Der er derfor stor interesse for hvad og hvorfor svenskerne gør som de gør. Det betyder, at man som forsvarspraktikant skal skrive indberetninger og orientere danske myndigheder om svenske og nordiske udviklinger. Hertil hører at forsvarsattachéen er sideakkrediteret til Norge og Finland. Derfor skal man som praktikant følge interesseret med i, hvad der rører sig forsvars- og sikkerhedspolitisk i hele Norden. Det giver et bredt arbejdsområde og mulighed for at arbejde komparativt, hvilket er utroligt spændende. Der er også mulighed for selv at opsøge interessante vinkler og emner, som man ønsker at undersøge.

Som forsvarspraktikant får man mulighed for at arbejde tæt sammen med forsvarsattachéen, og man udvikler derfor sit kendskab til forsvarsområdet under praktikopholdet. Der er også mulighed for at arbejde tæt sammen med souschefen og ambassadøren om bredere sikkerhedspolitiske emner. Det har været ganske lærerrigt at arbejde i spændingsfeltet mellem disse forskellige fagligheder.

Blandt de sociale højdepunkter under praktikken er ture ud i Skærgården, til Gotland, Helsingfors og Sälen (ski). Hertil har vi haft besøg af Kongeskibet Dannebrog og fregatten Esbern Snare. På ambassaden sker der også i løbet af året flere sociale arrangementer bl.a. krebsegilde, påske- og julefrokost. Til sidst vil jeg fremhæve, at vi havde flere sociale oplevelser med praktikanter fra andre lande, særligt de nordiske praktikanter havde vi tæt kontakt med.